2011. február 10., csütörtök

Kardigán lánynak

Keresztlányomnak kötöttem egy jó meleg kardigánt, mert kaptam húgomtól 150 g fonalat. Ilyenből kötöttem már sapkát és lábszár-melegítőt. Húgom pedig sálat. Most már csini lesz Villő! :)

86-os méretű lett a kardigán, ehhez 8-as kötőtűvel kezdtem 64 szemmel a passzét (2 sima, 2 fordított) 12 soron keresztül. Majd egyik oldalon sima, másikon fordított szemekkel haladtam tovább 27 sorig. Ott 3 tűre osztottam a szemeket: 32 a hátának, 16-16 a két elejének. Ezeket egymás után sorban kötöttem, szűkítve az ujjnál: minden második sorban fogyasztottam 1-et, 13 szemig (a hátának 26 szemig). Onnan simán felfelé tovább, összesen még 24 sorig.

A vállrészt összehorgoltam és az ujjakat kezdtem kötni. Mindig aggódtam, hogy rövidre sikerülhet az ujja a pulóvereknek, ezért most azokat fentről kezdtem.

Elsőként 6 szemet vettem fel horgolótűvel a kötőtűre, majd minden sima szemmel kötött oldalon 2-2 szemet felvettem a széleken és a szélétől számított 3 és 4. szemeket fogyasztottam. A fordított kötéssel készülő oldalon nem változtattam semmin. Remélem ez így érthető. Nem vagyok tájékozott a leírásban.
Igyekeztem 26 szemet hagyni a végére és ekkor váltottam zoknikötőtűre. Azzal fejeztem be 30 soron keresztül, majd a passzé még 10 sor lett.

A gombrészt is passzé mintával kötöttem és az alatta lévőt is, amire varrtam a gombokat. Sőt a nyakát is egyszínű passzé díszíti.

És a kész mű, ami narancssárga nagy gombokat kapott:


Nekem nagyon tetszik. Pedig ez az első kardigán, amit kötöttem. :)

207 g fonalat használtam fel.

3 megjegyzés: