2011. március 28., hétfő

A rózsa sapka

Van itt a hatalmas virtuális térben egy szívemnek, lelkemnek különösen kedves blog, egy család álomszerű életéről. Nagyon szeretem SouleMama naplóját, mert sok inspiráló ötletet találok az általában hatalmas békét, nyugalmat, idillt sugárzó írásaiból.
A mostani fejlécén látható róla egy kép, az, amelyiken egy tyúkot tart a kezében. A fején lévő sapka a rózsa sapka első pillantásra is nagyon szépnek, mutatósnak tűnt, ezért a szerző engedélyével és jucuu segítségével lefordítottam a leírását.
A minta alapja a két sima- két fordított passzé, ebbe teszünk egy kis csavart. Szaporítunk, lustán kötünk, majd a végén fogyasztunk. Azt gondolom, hogy azoknak a kezdőknek is sikerélményt adhat, akik a fentieket megunva már valami nagyobb kihívásra vágynak. (Ha 1-től 5-ig osztályozzuk a tudásszinteket ez szerintem kb. 2-es szinten már nem jelenthet problémát.)
Íme a leírás:
A sapka akkor lesz igazán szép, ha egyben, körben kötjük. (Nem látszódik varrás a sapka hátulján) Ehhez alkalmazhatjuk az 5 kötőtűs körben kötési technikát (lásd ahama leckéjét a barkás kötősuliban) vagy köthetjük körben körkötőtűvel is (ehhez praktikus segítség jucuu leckéjének eleje, ahol a magic loop technikát tanítja szintén a barkás suliban) Természetesen akit nem zavar az összevarrás kötheti simán is, csak akkor a végén össze kell varrni, horgolni, kinek hogy tetszik.
Fontos, hogy a fonal vastagságához képest vastagabb kötőtűt használjunk, mert a minta így adja ki magát igazán. Én pl. 3-as tű helyett 4 és felessel dolgoztam. A sapkát anya-lánya változatban is megköthetjük. A nagyobb mérethez 100 szemet szedjünk fel, a kisebbhez 80-at.

  1. kör: 2 sima, 2 fordított
  2. kör: Itt alkalmazzuk a nagyon egyszerű csavarást: két sima szemet jobbra dőlve összekötünk, de nem engedjük le őket a bal tűről. Az első szembe kötünk egy simát és csak ezután csúsztatjuk le az eredeti 2 szemet a tűről. 2 fordított szem következik, majd ezt ismételjük a sor végéig.
  3. kör: 2 sima, 2 fordított
  4. kör: 2 sima, 2 fordított
Ezt a 4 sort ismételjük 4-szer a gyerekmérethez, 5-ször a felnőtthöz.

A következő körben minden 5. szembe szaporítunk egyet. (Így lesz 120 ill. 100 szemünk) Ezt követően sima kötéssel dolgozunk, míg el nem érjük a megfelelő magasságot, majd fogyasztani kezdünk az alábbiak szerint.

  1. kör: minden szemet simán lekötünk
  2. kör: két szemet jobbra dőlve összekötünk, ezt ismételjük a sor végéig, így lesz 60 ill. 50 szemünk.
  3. kör: simán lekötünk minden szemet
  4. kör:két szemet jobbra dőlve összekötünk, ezt ismételjük a sor végéig, így lesz 30 ill. 25 szemünk
  5. kör: simán lekötünk minden szemet
  6. kör: két szemet jobbra dőlve összekötünk, ezt ismételjük a sor végéig, így lesz 15 ill. 12 szemünk.
A fennmaradó szemeket összehúzzuk, a végén eldolgozzuk. Én már 3 ilyen sapi kötöttem, hamarosan jövök a képekkel. Addig is jó munkát, ha valami nem világos, kérdezzetek nyugodtan, ez életem első fordítása.
És ha valaki köt ilyen sapkát, kérem, juttasson el egy fotót róla a blog címére (egyuttkotunk@freemail.hu), egy albumban fogom gyűjteni a kész rózsa sapkákat.

2 megjegyzés: