2010. június 3., csütörtök

Mamusz leírás

Ez a leírás korábban már megjelent a blogomon, de itt is közzéteszem, hogy a kötős leírások egy helyen megtalálhatóak legyenek.


Először is: a zokni orránál való kezdés elég trükkös, elsőre talán nem biztos, hogy jól érthető, igazán jól csak videókkal tudnám bemutatni, de erre sajnos nincs lehetőségem. (csak két kezem van:-) Mégis, azért jobb, mint más kezdési módok, mert nem kell előre kitalálni, hogy hány szem fogja körbeérni a lábfejemet, hanem menet közben lehet próbálgatni.

A fonal, amit használtam elég vastag, (10 deka = 120 m), a gyártó 5-6-os tűt ajánl hozzá, de én 4-es zoknikötő készletet használtam, mert egy mamusznak azért kell hogy legyen tartása, meg aztán én elég lazán kötök. (A zokni orra felől való kezdést így is lehet csinálni!)

Fonal: Ornagi Filati - Club - 50% gyapjú, 50 % akril
Ebből a fonalból 10 deka elég volt egy pár mamuszhoz. A mamusz teljes hossza 24 centi - ez egy 39-es lábra felel meg.

Tehát a kezdés:

Jobb kezünkben tartunk két tűt párhuzamosan, és a fonalat a két tűre tekergetjük, úgy, hogy a fonal mindig nyolcasokat írjon le. (2. kép) Akinek olyan "hegyes" a lábfeje, mint nekem, az kezdjen 6-6 hurokkal, (3. kép), akinek kicsit tompább, az kezdhet 8-8 hurokkal mindkét tűn. A következő lépés kicsit kényelmetlen: ezeket a szimpla hurkokat egy harmadik tűvel simán le kell kötni. (A 4. képen az látszik, hogyan is induljunk neki...)


Az 5. képen mutatom azt az állapotot, amikor a hurkocskák mind a két tűn egyszer simán le vannak kötve. Ez a mi első sorunk! A tűket úgy kell elrendezni, hogy egy tűn van 6 szem, és a másik kettőn 3-3 szem.
A 2. sorban már szaporítunk. Az első tűn az első szem után, és az utolsó szem előtt1-1 szemet szaporítunk. A második tűn az első szem után, a harmadik tűn az utolsó szem előtt. (A 6. képen látszik hogy a tűkön 8-4-4 szem van)
3. sor körben sima.
4. sorban megint szaporítás, az előzőek szerint,
5. sor körben sima.
Addig szaporítgatunk, minden második sorban, amíg el nem érjük a végleges bőséget. (Fel lehet a kis darabot próbálni - amikor a szaporítások elérik a lábfej legszélesebb pontját, akkor abbahagyjuk a szaporítást. - Ez az én esetemben 44 szem lett, tehát a tűkön 22-11-11 szem taláható. Innentől körbe kötünk simán. (8.kép)Amikor a munka teljes hossza eléri kb a 10 centit, akkor úgy fordítjuk a munkát, hogy a két kevesebb szemes tű között visszafordulva, innentől fogva oda-vissza kötünk. A két szélén lustakötéssel kell kötni - két szemmel kevesebbet, mint amennyi a tűn van. Nálam ez így néz ki:
1. tű: 9 szem lustakötés, 2 harisnyakötés - 2. tű: végig harisnyakötés - 3. tű: 2 szem harisnyakötés, 9 szem lustakötés. (9.-10. kép)
Így kötögetünk, amíg a darab eléri a 19 centi hosszúságot.

Innentől fogyasztás következik a talp-részen, minden színe-sorban.
A két szélső tűt kötjük, ahogy eddig, a középsőn pedig az első szem után fogyasztunk egy szemet (SSK), és az utolsó szem előtt fogyasztunk egy szemet. (k2tog) (11. kép)
Addig fogyasztgatunk, amíg a két fogyasztás között csak 2 szem marad. A 12. képen csak azért szedtem össze az egészet egy tűre, hogy ez jól látszódjon.Most a szemeket két tűre rendezzük, (13. kép), és zokni orra-módszerrel összevarrjuk.
Erről a varrási módról van egy videó is itt! Görgessétek le az oldalt, és keressétek a "Finishing" részben a "Kitchener stitch" nevezetű videót!
Ja, és ne felejtsünk el még egy ugyanilyen darabot kötni, hogy a másik lábunk se fázzon! (14.-15. kép)Arra a pontra, ahol a körbekötés után oda-vissza kezdtünk kötni, érdemes megerősítésképp valamit varrni - gombot, masnit, különben ott eléggé széthúzódik a kötés - és az szerintem nem nagyon szép...

Remélem, érthető voltam, és a leírás alapján Ti is jó kis mamuszokat készítetek majd!

5 megjegyzés:

  1. Tavaly én is megcsináltam ezt a mamuszt, és hasonlóan varrás nélkülire. ;-)

    Én nem ezzel szoktam elkezdeni, hanem 3 sor csőkötéssel, amit a 3. sor után átveszek 3-4 tűre.
    A kitchener's stitch-t egyszerűen kívülről-belülről (felülről-belülről) módszernek hívom. (Így meg tudom jegyezni.) :-P

    VálaszTörlés
  2. Jó kis mamusz :)
    A kezdésről videót "magic cast on" néven a youtubeon többet is találhattok.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, hogy felraktad, imádom kötni:-)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon szimpatikus mamusz. Végre egy kötött és nem horgolt mamusz. Köszi, hogy föltetted.

    VálaszTörlés